tisdag 18 december 2012

Elevens val PYSSEL





Den här veckan har vi haft Elevens val, måndag-tisdag. Julpyssel var en av sakerna man kunde välja bland, på julpyssel kunde man göra fina julkort, vika askar och dekorera tändsticksakar eller andra kartonger. Man fick måla med akvarellpennor och det blev jättefint. 









Man fick också ta med sig egna pysselsaker om man ville det, annars hade skolan väldigt mycket fint pyssel. t.ex pappersblommer, mönstrade papper, glitterpennor, stämplar och mer. Inger som var en av lärarna hade gjort kort som man kunde få inspiration från. Det var väldigt roligt och det blev väldigt fina saker.



Elevens val LEGO OCH SPEL


Vi har haft Elevens val "Lego och Spel" Man kunde spela sällskapsspel, pingis, Guitar Hero , Air Hockey, fotbollsspel och bygga kappla.De fanns många sällskapsspel, man fick turas om att spela Guitar Hero. Pingis fick man också turas om några stycken 15 min åt gången. Vi hade listor på Air Hockeyt och fotbollsspelet man fick skriva upp sig två åt gången och köra max 15 min precis som på pingisen. Kappla fick man bygga när man ville och gå ifrån när man ville bara man plockade upp efter sig. Moa K, Madde E och Adam byggde ett jätte stort torn som var 2.54 m högt. Det var ungefär 1 decimeter upp till tak. Men sen rasade det och det var mycket att plocka upp. Elevens val började kl 8.30 och slutade 13.30.

fredag 14 december 2012

Santa Claus is coming to town

Santa Claus is coming to town
You better watch out
Det är bäst att du ser upp
You better not cry
Det är bäst att du inte gråter
I´m telling you why
Jag ska berätta varför
You better not pout
Det är bäst att du inte putar med munnen (som man gör när man ser sur ut)
Santa Claus is coming to town
Jultomten kommer till stan
He´s making a list
Han gör (skriver) en lista
naughty or nice
stygg eller snäll
twice
två gånger
So be good for goodness sake
Så var för Guds skull snäll

torsdag 13 december 2012

Framtidens telefoner!

Vi har arbetat med att ta fram förslag på hur framtidens telefoner kommer att se ut och fungera. Vi har arbetat i grupper och lyssnat på varandras ideér och förslag och sedan gemensamt enats om hur vi i gruppen tror att framtiden för telefonerna kommer att se ut. Vi inledde arbetet med att titta på "gammla" mobiltelefoner. Detta arbete har vi redovisat inför klassen och här kommer en kort sammanfattning av varje grupps förslag.

Iphone 15S






Det är en Iphone 15S. Den kommer att lanseras år 2022.

Den är hopfällbar. Det gör att den inte tar så stor plats.

Om man tappar den fälls den ihop så den inte går sönder. Den känner av fallhastighet och det är magneter som styr hopfällningen.

När projektorena kommer nära varann så är det som manganet så åker den ihop.

Den har projektorouch. Man kan dra ut projektorena så långt som helst. Skärmen kan bli lika stor som en filmduk.

Det får plats så många appar som det finns i AppStore. Det finns obegränsat med plats.

Man startar den på båda knapparna.

Den är vattentät.

Man kan ändra färg på skalet.

                                                         

King Colour

                                       


Appar:

1.    Colour paint, app som skickar ut pennor i olika färger.
2.    SMS
3.    Ett rör som skickar ut mat och dricka.
4.    För fort appen, piper om man kör för fort.
5.    Don´t smoke appen, skickar ut tabletter ut ett rör som gör att man slutar röka.
6.    Kaboom appen, hittar krut i närheten.
7.    Sudd appen, suddar saker t ex sprickor och appar.
8.    Gör fräsh lukt om man pruttar.
9.    En fallskärm vecklas ut om man faller eller tappar mobilen.
10.            Knapp som ändrar färg på mobilen.
11.            USB-lucka, en lucka där man kan förvara sitt USB-minne när man inte använder det.
12.            Ringfunktion
13.            Inåtvänd och utåtvänd kamera



Dijoy

Den här mobiltelefonen kommer att finnas 2020. Den kommer vara den populäraste mobiltelefonen. Den har allt man vill ha och behöver. Den heter Dijoy. Apple la ner för 5 år sedan och nu är företaget Dex populärt. Dex säljer datorer, surfplattor och mobiler. Det är också dom som har gjort den populära mobilen Dijoy. I örat sitter ett litet genomskinligt chip som inte gör ont eller är till besvär. När man trycker på chipet så kommer en skärm upp som man kan göra antingen större eller mindre. Man kan också ladda ner program och dom flesta är gratis annars kostar dom inte mer en fem kronor styck. Man väljer vilken form man vill ha på programmen. Det finns runda, fyrkantiga, trianglar och mycket mer. Den uppdaterar sig själv när det behövs. Den är vattentät och den har vattenkamera. Man kan köpa tillbehör till chipet te.x olika färger, glitter, mönster, mjukskydd och gummi. När mobilen har 20 % kvar laddas den av sig själv. Inuti chipet finns en mick som är hopfällbar. Den är där hela tiden. Man kan själv bestämma om man vill ha skärmen uppe när man pratar eller inte, de kan man bestämma i inställningar. Ljudet kommer från chipet. Man kan inte tappa skärmen eller chipet om man inte själv tar av sig chipet. Skärmen håller ca två decimeters avstånd. Första gången man provar chipet är det lite obekvämt, men ungefär tredje gången man provar den så formar den sig efter ditt öra.




Jamma Phone





Det här är Jamma Phone. Den har en 3D kamera, 100gb, 3D spel, extra bra högtalare, vatten kamera, vattentät, och om man kollar på en Jamms öppnar den. En Jamms är ett annat namn för app. Om man håller in start knappen så kommer skärmen upp. Skärmen kan upp till 1,65 cm bred och 1,95 cm hög. Skärmen är en projektor skärm. När man köper Jamma Phone så installerar man sitt tum avtryck så det är bara den som installerar tum avtrycket som kan komma in på mobil. Om man håller in start knappen och säger t.ex ring mamma så ringer den mamma. Om du köper Jamma Phone passa på att köpa Jamma klockan. Jamma klockan har en funktion att om man tappat bort sin Jamma Phone drar man ut en sprint på klockan och det kommer upp en radar som visar vart din Jamma Phone är. Man kan byta färg på Jamma Phone till vilken färg man vill. På inställningar så kan man fixa så dom som inte ser så bra kan se klart på Jamma Phone utan glasögon. Varje Årstid så installerar mobilen så att det blir låtar i bakrunden som hör till den årstiden.


TALOM





Tryck var som helst på skärmen för att den ska starta. Den har hudavkänning för ökad säkerhet. Om man går in på inställningar så kan man designa sitt eget skal och beroende på storlek och form kostar den olika mycket. Den är vattentät så man kan tex.  stå i duschen och lyssna på musik. Den har 54 megapixlar. Java och Flash är installerat från början. Man får med trådlösa hörlurar som  varnar om man har för hög musik. Siri finns på alla språk. Den känner av om man är sjuk. När mobilen är låst så laddar den. Om man håller in tre fingrar i tre sekunder så stängs telefonen av/sätts på.



TALOM  X
                                                  
Den har samma funktioner som originalet men den har ett hologram, och man kan designa ett skal  till hologrammet i inställningar.Man kan välja storleken på hologrammet i inställningar.Det finns en film som gör att sms bara kan se skärmen framifrån.
En ny funktion på Talom X är att man kan röntga med hologrammet och se om man har tex. har något brutet eller  har cancer. Om något är fel så skickas det direkt till sjukhuset och ambulans.
För att få upp hologrammet finns det en ikon längst ner och i vänstra hörnet och i högra hörnet finns det en röstsökning.


GumPhone




                                                          

Framtidens telefon är den nya GumPhone. Den passar alla åldrar, och det bästa av allt, du slipper den långa jobbiga laddaren! Istället har vi utvecklat en ny laddnings funktion. Den otroliga GumPhone laddar sig själv när den får tillgång till värme. T.ex. när du har den i handen, i fickan eller på bordet.

Hur många gånger har du inte varit med om att du behöver ringa någon som du har lagt in på favoriter och sedan leta redan på den personen men du behöver hålla på och fippla med touch-skärmen.  Därför har den nya GumPhone tre knappar istället för en. Och den mellersta knappen är en ”genväg” till favoritsamtal. Sen finns det två kappar på varsin sida av den mellersta. Den vänstra är startknappen, och den högra är avstängningsknappen.

Tuggummi-automaten, barnens favorit! Genom att hålla in båda sidoknapparna samtidigt så kommer det ut en viss mängd tuggummi beroende på hur länge man håller in dem. Och när man släpper knapparna så klipper GumPhone av den mängden tuggummi man har bestämt.

App-Creater är det stället där man kan skapa dina egna appar. Man  kan välja vilken kategori din app ska vara, och så får man designa din app också.

När du köper din GumPhone så får man välja vilken färg telefonen ska vara, och man får även ett valfritt skal helt gratis.

Den otroliga GumPhone är även vattentät och det ingår vattentäta hörlurar så att man kan lyssna på musik i duschen.



Klassråd vecka 50


Det blir ingen gemensam avslutning.

Nästa vecka:
På torsdag slutar vi klockan 13.00. Vi har glosor till på torsdag.

Arbetsro:
Det har gått riktigt bra, men ibland har det gått ganska dåligt. Anna-Karin tycker att det är på slutet av lektionerna som det blir sämre.

Moa K:
När man kör femton på rasterna och det är många som har blivit hittade så gör dom en ny omgång och då blir dom som är kvar förvirrade. Dom som startar en ny omgång kan gå en bit bort och räkna. Vi funderar om man kan utveckla det som Anna-Karin föreslog.

Fotbollen:
När man kör fotboll så är det vissa som ställer sig och pratar på planen eller leker vid snöhögen istället. Anna-Karin säger att om man spelar fotboll så spelar man fotboll.

Taggbuskar:
Taggbuskarna vid fotbollsplanen gör så att man har sönder bollarna.

Matsalen:
Det är vissa som ställer sig i en kö och andra ställer sig i en annan när man ska slänga mat. En del personer trängs. Om man säger att någon trängs så blir personen sur. TRÄNGS INTE!

Staket:
Akta er från staketet vid snöhögen, det är många jackor som har mist livet där.

Övrigt:
Ett matförslag är korv med bröd.



Justerare: Johanna och Johannes

måndag 10 december 2012

FLOD-filmen måndag 10/12

Logga in på FLOD här

Om du vill se klart filmen om pesten/digerdöden så ska kan du gå in i favoriter och välja

Sveriges historia del 5 Pestens tid

                                           Pieter Bruegel den äldres målning av digerdöden.


Klicka här om du vill läsa lite mer på Expressens hemsida om digerdöden.

torsdag 6 december 2012

Engelska v 50

Glosorna finns på glosboken

Engelska vecka 50

Nästa vecka blir det den låten som blev tvåa, det var mycket jämt!

//Lycka till!

Klassråd v. 49


Nästa vecka:
På tisdag på eftermiddagen så är det en konsert i vårfrukyrkan, och vi har tackat ja till inbjudan. Vi kommer att gå dit. Man kan antingen stanna i skolan och jobba eller vara med konserten. Dom flesta vill vara med på konserten. Om man inte har någon lapp med sig så måste man följa med tillbaka till skolan igen.

Arbetsro:
Man tycker olika. Vissa lektioner har gått jättebra, medan andra har gått dåligt. AK tycker att det har funkat bra med arbetsron. Det gick jättedåligt på skelleftetekninken och på en av mattelektionerna.

Avslutning:
På avslutningsdagen så kommer vi ha en gemensam avslutning i idrottshallen tillsammans med resten av mellanstadiet.

Temadag:
Man får använda hårspray om man sprejar hemma och om sprayen inte luktar så starkt. Vi kan ha en jul-temadag på avslutningsdagen.

Idrotten:
Det är vissa som inte tar av sig skorna när man går in i omklädningsrummet och då blir det jätteblött på golvet. Vi tar med till elevrådet att det MÅSTE komma upp fler skohyllor på idrotten.

Spadar:
Man får ta med egna spadar om man har dom vid diskhon. Vi har inte pengar till att köpa spadar.

Övrigt:
Imorgon kan vi rensa bort alla sköldpaddsgrejer och istället gör vi så att man kan dricka vatten där istället. Man får ta med sig egen mugg hemifrån.

Sekreterare: Matilda B
Justerare: Jonatan och Rebecka